Het is al langer bekend dat er in de omgeving van de Groenhoek in de ‘donkere maanden’ hardnekkige overlast, criminaliteit, geweldsexcessen en brandstichtingen zijn. Daarmee is de Groenhoek een locatie van aandacht voor de gemeente en politie, die dagelijks surveilleren en handhavend optreden. Eerder ingesteld cameratoezicht heeft gezorgd voor een verbetering van het veiligheidsgevoel en het verminderen van incidenten. De afgelopen weken hebben zich opnieuw incidenten voorgedaan die de openbare orde en veiligheid van inwoners in gevaar brengt. Daarom ziet burgemeester Naafs zich genoodzaakt om het cameratoezicht weer in te stellen.
De gemeente Utrechtse Heuvelrug werkt intensief samen met de politie, het Sociaal Dorpsteam en woningbouwcorporatie NabijWonen om tot een verbetering van de veiligheid en leefbaarheid in het gebied te komen. Toch staat het veiligheidsgevoel van bewoners en ondernemers helaas nog onder druk door verschillende incidenten. Vandaar dat er tijdelijk cameratoezicht wordt ingesteld. Deze periode duurt tot 17 januari 2025. De camerabeelden worden maximaal 28 dagen bewaard en worden teruggekeken als de situatie daarom vraagt.
Burgemeester Frits Naafs geeft aan: ‘’Het is opnieuw onrustig in en rondom de Groenhoek. De ‘donkere maanden’ lijken voor specifieke personen om ‘volstrekt onduidelijke redenen’ een legitimatie te zijn van onacceptabel gedrag. Bewoners zonder enige betrokkenheid worden geconfronteerd met ernstige overlast, intimidaties, vernielingen, brandstichtingen en geweld. Er zijn op dit moment al twee auto’s verloren gegaan door brandstichting en bewoners en hulpdiensten zijn bekogeld met zwaar vuurwerk. Het is zinloos en op geen enkele manier te accepteren. In het belang van het veiligheidsgevoel van alle inwoners stel ik daarom cameratoezicht in.”
De gemeente roept iedereen met informatie op zich anoniem te melden via Meld Misdaad Anoniem. Burgemeesters Naafs: ‘’Er zijn ongetwijfeld mensen met vermoedens, signalen en/of informatie over daders van deze ernstige strafbare feiten. We moeten hier samen iets aan doen. Doorbreek de stilte en doe veilig en anoniem melding. Zonder deze informatie is het vervolgen en straffen van de daders vrijwel onmogelijk’’.
Ondanks het plaatsen van de camera’s is en blijft het noodzakelijk om zelf incidenten te melden bij de politie. Als inwoners een vermoeden of signaal van criminaliteit hebben van hun buurt, kunnen ze altijd contact opnemen met de wijkagent. In geval van spoed of direct (levens)gevaar kan dit via 112. Bij meldingen van overlast kan contact opgenomen worden met 0900-8844 (gratis). Anoniem kan ook. Zonder naam of adres op te geven bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000 (gratis) of via www.meldmisdaadanoniem.nl.
Social Plugin