HEUVELRUG De gemeente Utrechtse Heuvelrug biedt verschillende soorten ondersteuning op het gebied van armoede en schulden. In de beleidsnota 'Samen Vooruit, minimabeleid van de gemeente Utrechtse Heuvelrug' staat wat de gemeente allemaal doet om inwoners met een minimum inkomen te ondersteunen in hun financiële stabiliteit.
Voor wie is er ondersteuning?
De meeste minimaregelingen zijn toegankelijk voor inwoners met een inkomen tot 120% van het bijstandsniveau. Dit inkomen kan een (AOW-) uitkering zijn of een inkomen uit werk. Sommige regelingen zijn tot een iets hoger inkomensniveau toegankelijk.
Welke ondersteuning is er?
- Met de participatieregeling kunt u- of kunnen uw (kind)eren tot 18 jaar een vergoeding krijgen om bijvoorbeeld mee naar een concert of theatervoorstelling te gaan, om lid te worden van een sportvereniging of om een nieuwe telefoon of laptop te kopen. Zo kan iedereen meedoen in de samenleving, ook mensen met een laag inkomen. Het maximale bedrag is in 2025 €231 per jaar voor een volwassene en €144 per jaar voor een kind.
- Voor inwoners in uitzonderlijke situaties biedt de gemeente maatwerk ondersteuning. Wanneer andere minimaregelingen niet voldoen of niet passen bij een persoonlijke situatie geeft de maatwerk regeling flexibiliteit om toch te ondersteunen. Zo kan voorkomen worden dat een inwoner in financiële of maatschappelijke problemen komt.
- Het Kindpakket bestaat uit verschillende regelingen om kinderen uit gezinnen met een laag inkomen mee te laten doen. De gemeente werkt hiervoor onder andere samen met het Jeugdfonds Sport en Cultuur en de Stichting Babyspullen.
- Bij menstruatie Uitgiftepunten kunnen vrouwen met een laag inkomen kosteloos menstruatieproducten krijgen.
- De Nederlandse Schuldhulproute is een (digitaal) loket voor inwoners die vragen hebben en hulp zoeken bij (beginnende) schulden. Voor deze regelingen werkt de gemeente samen met veel ondersteunende organisaties
Social Plugin